Відбулась науково-практична конференція на тему "Хвороби-сирітки в кардіології"

 

      7 листопада 2014 р. у м,Львові на базі медичного центр Святої Параскеви відбулася друга українська науково-практична конференція “Хвороби-сирітки в кардіології”.  В роботі конференції приймали участь провідні фахівці з питань кардіології, кардіохірургії, функціональної діагностики   з ведучих клінік  м.Києва та м. Львова.

З Івано-Франківської обласної дитячої лікарні у конференції  взяли участь д.м.н. професор Синоверська О.Б., к.м.н. завідувач відділенням ультразвукової та функціональної діагностики Царук О.Я. та лікар-кардіолог Величко Т.М.

     8 листопада 2014р. Лідія Томкевич-Пайонк (Краків, Польща) провела навчальний семінар  «ВРОДЖЕНІ ВАДИ СЕРЦЯ У ДОРОСЛИХ». Рідкісні вроджені вади серця у дорослих.

     До рідкісних хвороб серця належать такі, які трапляються не частіше як 1 на 2000 населення. Часто ці хвороби є тяжкими та загрозливими, а пацієнти вимагають спеціальної  допомоги, що зумовлено труднощами діагностики чи особливостями лікування. Пацієнт із рідкісною патологією переважно долає довгий шлях від лікаря без встановленого діагнозу , тому такі хвороби називають «хвороби-сироти» (orphan diseases).

     У 19 країнах Європейського Союзу  створено центри надання допомоги пацієнтам з рідкісними хворобами серця, у тому числі й у наших сусідів-у Польщі і Литві. Вийшов з друку перший номер європейського Спеціалізованого журналу «Journal of Rare Cardiovascular Diseases», періодично відбувається спеціальні симпозіуми і конференції. Рівень обізнаності лікарської громади з рідкісними хворобами стає кращим, однак вимагає від нас постійної роботи над собою.

     На базі Медичного Центру Святої Параскеви у Львові створено Центр рідкісних хвороб серця із залученням фахівців-експертів. Мета центру-консультативна допомога пацієнтами та поширення фахової інформації серед лікарів про рідкісні хвороби серцево-судинної системи.

     Новітня класифікація рідкісних хвороб серця, розроблена великим колективом європейських кардіологів під керівництвом професора Петра Подольця (Краків, Польща). Ця класифікація ділить все різноманіття кардіологічних хвороб-сиріток на вісім класів:

Клас I-рідкісні хвороби кровообігу.

Клас  II- рідкісні хвороби легеневого кровообігу

Клас III- рідкісні хвороби серця (кардіопатії)

Клас IV- рідкісні вроджені серцево-судинні хвороби.

Клас V- рідкісні аритмії.

Клас VI- серцеві пухлини і серцево-судинна патологія при злоякісних хворобах

Клас VII-серцево-судинні хвороби при вагітності.

Клас VIII- некласифіковані рідкісні серцево-судинні хвороби.

Цю класифікацію вже перекладено українською мовою і ми чекаємо на офіційний дозвіл наших європейських колег на публікацію в Україні.

Такі зустрічі та навчання об’єднують фахівців дорослої та дитячої кардіології, радіологів, лікарів ультразвукової та функціональної діагностики з метою удосконалення медичної допомоги дорослим та дітям.

Завідувач відділенням ультразвукової

 та функціональної діагностики                                   Олександра Царук