Відбулися курси дитячих неврологів на тему " Поліомієліт повернувся в Україну"

01 жовтня 2015 року на базі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні відбулося засідання товариства дитячих неврологів області. Тематика засідання – «Поліомієліт повернувся в Україну».

Актуальність проблеми зумовлена тим, що на Закарпатті у двох дітей, які не були щеплені, отримано лабораторне підтвердження наявності вакцино-асоційованого поліовірусу.

З доповіддю виступила позаштатний обласний імунолог Бенько Галина Степанівна, яка наголосила, що українці часто не розуміють, наскільки страшною хворобою є поліомієліт, до яких наслідків вона призводить, та масово відмовляються від щеплень. Як наслідок – катастрофічно низький рівень імунізації проти поліомієліту в Україні – 14,1%. Спалах поліомієліту від вірусу вакцинного походження став надзвичайною ситуацією у контексті можливого початку епідемії цієї хвороби в Україні.

Лікар-епідеміолог Чурпіта Євгенія Дмитрівна прокоментувала ситуацію стосовно поширеної неправдивої інформації про «зіпсовану» вакцину ОПВ, закуплену ЮНІСЕФ для України. Лікар розповіла про «холодовий ланцюг» та пояснила, що вакцину ОПВ можна повторно заморожувати до -20оС неодноразово, тому інформація про порушення транспортування вакцини є безпідставною.

 

Обласний дитячий невролог                                                Дельва Л.В