Відкрито "Школу епілепсії" та Пароксизмальний центр

03.12.2014 року на базі Івано-Франквської обласної дитячої лікарні відбулося урочисте відкриття «Школи епілепсії та «Пароксизмального центру», що приурочене до  Міжнародного дня інваліда,

Участь в роботі школи епілепсії прийняли заступник директора департаменту охорони здоров'я ОДА Зоя Ціхонь та начальник відділу  дошкільної та загальної середньої освіти департаменту освіти ОДА Марія Мрічко.  Ведучі вчені, медичні працівники, педагоги і психологи мали  ряд виступів, які активно обговорювалися..

 

Мета заходу: забезпечити тісну співпрацю медиків та освітян для покращення рівня медико-педагогічної реабілітації дітей з обмеженими можливостями, хворих на епілепсію.

 

« Є видовище, більш величне, ніж море - це небо, а є видовище більш величне, ніж небо - це глибина людської душі, охоплена священною хворобою». Так писав про епілепсію  видатний письменник Виктор Гюго.

Епілепсія - це хронічне неврологічне захворювання, що проявляється в схильності організму до  раптового виникнення судомних приступів.

Щорічно 25 березня відзначають Міжнародний день епілепсії.

На сьогодні епілепсія - це хвороба, яка є однією з найпоширеніших хвороб у Світі. Згідно міжнародної статистики - на епілепсію хворіє 6-10 осіб на 1000 населення. Тільки в Україні на обліку знаходиться до 50 тисяч  таких пацієнтів, половина з них – діти.

В Івано-Франківській області проживає більше 900 дітей, що хворіють  на епілепсію. Щорічно вперше діагностують епілепсію у понад 100  дітей.

Належне лікуваня, реабілітація та соціалізація, навчання дітей, підвищення обізнаності про це захворювання в суспільстві, дозволить дітям  вести повноцінне життя.

 

Епілепсія- не вирок. Багато відомих людей мали це захворювання :  такі як Юлій Цезар, Ван Гог, Олександр Македонський, Нострадамус,  Наполеон , що не завадило їм стати відомими на весь Світ.

 

 Звідувач відділу для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням функції  опорно - рухового апарату    

                                                           Ярослав Криштафович