В Івано-Франківську буде свій «SUVAG».

   З січня 2017-го в обласній дитячій клінічній лікарні має запрацювати центр реабілітації дітей з порушеннями слуху та мовлення. Така ідея постала після того, як група медиків і сурдопедагогів з Івано-Франківщини на чолі з директором департаменту охорони здоров’я Мироном Матейком побувала в жовтні на тижневому стажуванні в центрі реабілітації слуху «SUVAG» в місті Загребі (Хорватія). Ця клініка відома на весь світ новітніми технологіями ефективного прищеплення навиків мовлення дітям і дорослим після операції з так званої кохлеарної імплантації, коли глухим від народження вживлюють у вухо пристрій, який дозволяє їм чути. Що ж спонукало прикарпатських лікарів вдатися до вивчення саме хорватського досвіду в такій справі, як повернення обділених долею до нормального життя?

– Передісторія цієї поїздки така, – розповідає головний лікар Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Радислав КОТУРБАШ. – Ще 2013 року ми спільно з професором Івано-Франківського національного медичного університету Василем Поповичем створили в себе на базі реабілітаційного центру перший в Україні слухомовний кабінет, у якому спеціалісти працюють з дітьми, котрим провели кохлеарні імплантації. Тоді ці операції робили переважно за кордоном і лише інколи – в Києві. Але таким пацієнтам недостатньо вживити апарат. Так, завдяки йому глухі від народження починають чути. Проте їх ще треба навчити слухати й розмовляти. Інакше сама імплантація нічого не дасть. І щоби правильно все зробити, потрібно починати готувати дітей до повноцінного спілкування, як не парадоксально, ще до операції за відповідною методикою.

   Цим і займався нечисленний персонал нашого кабінету. З самого початку його існування успішно завершило реабілітацію десятеро його колишніх пацієнтів – вони вже навчаються у звичайних школах. А невдовзі стіни кабінету покине ще шестеро. Та якщо три року тому в області було тільки 14 дітей з імплантатами, то тепер їх уже 48. Майже всім їм зробили такі операції вартістю в 30 тисяч євро в Києві. Причому за державний кошт. А ще 12 малюків перебуває на обліку, і половину з них згідно з відповідним графіком буде прооперовано вже в першому кварталі 2017-го.

   Нині в нашому кабінеті лікується наразі 26 пацієнтів. І це вже забагато як на трьох його фахівців. Тим часом дітей, які потребують слухомовної реабілітації, що її, зрозуміло, необхідно провести в належні терміни, як бачите, значно більше. І то вкрай складна й тонка справа – навчити глухих від народження розмовляти. Отож саме життя диктує потребу істотного розширення цього медичного підрозділу. А в «SUVAG» ми подалися, бо, скажімо, хорвати застосовують для навчання імплантованих так звану верботональну методику. Тобто не лише традиційним способом передають їм звучання тих чи інших звуків, а й через дотик лікаря чи, як там кажуть, тренера до дитини. Адже звук передається не тільки через голос, а й через дотик. Вправляння у вимовлянні звуків тривають не за столами, як зазвичай. Фахівці беруть дітей на руки й, притискаючи їх до себе, не лише навчають їх вимовляти звуки, а й водночас виконують з ними нескладні фізпроцедури на спортивних матах… Якщо за традиційної методики діти засвоюють два нові звуки за місяць, то за такого способу – за два тижні.

   Наші спеціалісти, котрі працювали разом із тамтешніми фахівцями, одержали відповідні сертифікати міжнародного зразка. А ми з М. Матейком вивчили всі фінансові юридичні й інші аспекти як функціонування такого центру, так і можливості нашої співпраці з ним. Тож вирішили після нашої поїздки, що пора і в області створити тотожний центр реабілітації дітей з порушенням слуху та мови. Департамент охорони здоров’я ОДА схвалив ці наміри. Чи ми готові до його формування такого центру? Гадаю, так. Адже  потрібних фахівців маємо. Приміщення теж є. Інша річ, що його ще треба відремонтувати й облаштувати під амбулаторію європейського взірця.

   Наразі ж формуємо штатний розпис. Думаю, в центрі працюватимуть невролог, лікар функціональної діагностики, психолог, два отоларингологи і чотири сурдопедагоги. А це вже ціла команда. І нам не потрібно буде додаткового фінансування на оплату заробітку цим фахівцям, оскільки формуємо штат центру за рахунок наявного кадрового потенціалу самої лікарні шляхом перепрофілювання в рамках оптимізації нашого медичного тих чи інших посад і кваліфікацій.

    За нашим задумом, під опікою таких спеціалістів перебуватимуть не лише пацієнти з імплантантами – тут матимуть змогу лікуватися й інші діти – з різними вадами слуху та мовлення, котрих на Прикарпатті понад 676. Частину необхідного для центру обладнання маємо. Дещо нам передадуть, за попередніми домовленостями, наші хорватські партнери. Ведемо переговори і з польськими друзями стосовно і їхнього сприяння у створенні центру. Та все ж на закупівлю медичної апаратури й устаткування потрібно буде ще орієнтовно 20 тис. євро. А для проведення ремонтних робіт згідно з їхнім кошторисом необхідно 250 тисяч гривень. Тому принагідно звертаємося до наших краян, до небайдужих людей з проханням посприяти фінансово у створенні центру, вкрай необхідного для обділених долею дітей. Готові постійно інформувати громадськість про рух цих коштів. А переказувати пожертвування та благодійні внески можна на рахунок, який подаємо нижче: 

Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня

р/р 31558301123615 (благодійний)

в Головному управлінні державної казначейської служби України

в Івано-Франківській області,

код 01993256, МФО 836014.

Необхідно вказати призначення коштів –

«На створення центру слухомовної реабілітації»