Вчені пов'язали підвищений рівень вітаміну B12 з раком

Підвищення в організмі рівня вітаміну B12 може свідчити про можливі ракові процеси. До такого висновку прийшли вчені з Данії, що опублікували свою працю в Journal of the National Cancer Institute.

У роботі фахівцями з Університетської лікарні Орхуса (Aarhus University Hospital) були використані історії близько 333,6 тисяч пацієнтів, які пройшли тести на виявлення рівня кобаламіна (вітамін B12) і не страждали онкологічними захворюваннями на самому початку дослідження. Тривалість спостережень склала 12 років.

Вчені не включили в дослідження учасників, які приймали препарати кобаламіна під час терапевтичного лікування. В результаті з'ясувалося, що ймовірність розвитку раку збільшувалася за наявності підвищених рівнів вітаміну B12, через рік після аналізів, які показали наступні значення: від 800 пікомоль на літр (800pmol/L). Також у таких пацієнтів протягом наступних 5 років ризик розвитку раку крові, раку печінки або раку легенів, нерідко обумовлених споживанням алкоголю і курінням, виявився трохи вище.

Тим часом автори дослідження відзначають, що вміст завищених рівнів кобаламіна в плазмі крові не має нічого спільного із звичайним надходженням в організм вітаміну B12, оскільки продукти з його вмістом або ж добавки, прийняті людиною, не приводять до стійкого збільшення вітаміну групи B - кобаламіна. Високі показники його в організмі можуть бути результатом будь-якого невідомого процесу запального характеру.
Джерело: globalscience.ru