Вчені виростили працюючу підшлункову залозу

Група вчених з університету Копенгагена розробила інноваційний 3D-метод для вирощування підшлункової залози з клітин-попередників. За словами авторів, які опублікували свою роботу в журналі Development, в майбутньому цей спосіб може допомогти при тестуванні антидіабетичних лікарських засобів та створенні біоінженерної підшлункової залози.

Як відзначають вчені, попередні дослідження показали можливість виробництва попередників клітин підшлункової залози, однак спроби розмножити їх і диференціювати в бета-клітини, що продукують інсулін, виявлялися безуспішними.

Дослідники створили унікальну технологію, яка дозволяє ефективно нарощувати клітини підшлункової залози мишей в тривимірному гелевому середовищі. Розроблений метод має великий потенціал для виробництва мініатюрних підшлункових залоз зі стовбурових клітин людини. Такі міні-версії органів, як вважають вчені, будуть корисні в якості моделі для дослідження ефектів нових ліків, причому без необхідності тестування препаратів на тваринах.

Згідно з даними проведених досліджень, для утворення такого міні-органу необхідно, щоб хоча б чотири клітини підшлункової залози були розташовані поруч одна з одною. За словами вчених, при оптимально підібраних умовах початкові комплекси з декількох клітин розмножуються до 40 тисяч за один тиждень.

«Після періоду активного росту клітини такого органоїда перетворюються, набуваючи здатність виробляти травні ферменти або гормони, такі, як інсулін, і самоорганізуються в розгалужену мережу острівців, які дивно схожі на систему підшлункової залози», - процитував Science Daily слова професора Енн Грепін-Боттон (Anne Grapin-Botton), провідного дослідника.

На думку авторів, цей метод є важливим етапом на шляху до виробництва бета-клітин для лікування цукрового діабету першого типу, так як з його допомогою стане можливим тестування експериментальних протидіабетичних препаратів без експериментів над тваринами і вирощування біоінженерних комплексів клітин для пересадки пацієнтам, в організмі яких не виробляється інсулін. Вчені збираються продовжити свою роботу і адаптувати цей метод для стовбурових клітин людини.
Джерело: medportal.ru