ВООЗ закликає повністю відмовитися від ртутних термометрів до 2020 року

Всесвітня організація охорони здоров'я та організація "Охорона здоров'я без шкоди" об'єднали зусилля для проведення нової ініціативи по виключенню ртуті з усіх медичних вимірювальних приладів до 2020 року.

Ініціатива "Забезпечимо до 2020 року безртутну охорону здоров'я" оголошена сьогодні в ознаменування підписання Мінаматської конвенції про ртуть, яка закликає до поступового згортання виробництва та використання ртутних термометрів для вимірювання температури і ртутьвмісних приладів для вимірювання кров'яного тиску. Це буде досягнуто шляхом припинення виробництва, імпорту та експорту цих приладів і підтримки впровадження точних, доступних за вартістю і більш безпечних альтернативних варіантів безртутних приладів.

Ртуть та її різні сполуки викликають стурбованість на рівні глобальної охорони здоров'я, так як роблять серйозний вплив на здоров'я, приводячи до травм мозку і нервової системи, особливо в ранньому віці. У число інших наслідків входять ураження нирок і травної системи.

Відповідно до Мінаматської конвенції про ртуть, країни можуть продовжувати використовувати ртуть у медичних вимірювальних приладах до 2030 року в певних особливих обставинах. ВООЗ і неурядова організація "Охорона здоров'я без шкоди" вважають, що потенційні негативні наслідки дії ртуті для здоров'я настільки великі, що необхідно докладати всіх зусиль для того, щоб намічена в Конвенції основна мета була досягнута до 2020 року.
Джерело: УНН