Вперше відбулися спільні курси кардіологів та дитячих кардіоревматологів

25 квітня  2013 р. в конференц-залі ОДКЛ відбулися  переривисті курси кардіологів  за участю завідувача кафедрою госпітальної терапії ІФНУ д.м.н., професора  Середюка Н. М., кардіохірурга  науково-практичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії м. Києва  Романюка О. М. та лікаря-кардіохірурга  Львівської ОКЛ – Кулика Л. В.

З вступним словом до лікарів-кардіологів звернулись  головний лікар обласного кардіологічного диспансеру Якимчук В.М. та головний спеціаліст ДОЗ ОДА з хірургії Пилипчук В.І..

О. М. Романюк в своїй доповіді висвітлив актуальну в дитячій та дорослій кардіології тему вроджених вад серця в дорослих. Кількість таких хворих в Україні становить 160-220 тис.,  в Європі 1,2-2,7 млн., в США - близько 1 млн. Пацієнти з вродженими вадами серця потребують пожиттєвого спостереження кардіолога. Актуальним залишається питання диспансерного спостереження за хворими даної категорії.

 Основним  напрямком роботи науково-практичного медичного  центру  дитячої кардіології та  кардіохірургії є створення  Української Національної Програми ( UACH-Ukrainian Adult Congenital Heart), яка стане основою тактики лікування та пожиттєвого спостереження за пацієнтами з вродженими вадами серця.

Л. В. Кулик висвітлив проблеми надання  невідкладної допомоги пацієнтам з ургентною кардіохірургічною патологією.

 Н. М. Середюк  ознайомив присутніх з основними  питаннями в призначенні антикоагулянтної  терапії при гострому коронарному синдромі.

 

 Завідувач відділення

ультразвукової та функціональної діагностики                                О. Я. Царук