Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

Традиційно, з 1-го серпня в усьому світі проводиться «Тиждень підтримки грудного вигодовування». Він починається у 40-й тиждень року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини. Цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю Декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

В рамках цього тижня в Центрі підтримки грудного вигодовування при обласній дитячій клінічній лікарні було проведено ряд заходів щодо поширення інформації про користь грудного вигодовування для дітей та метерів.

 Центр заснований і працює з 2003 року, його мета сприяти створенню умов, які дозволять матерям здійснювати обґрунтований вибір щодо оптимальної практики годування дітей раннього віку. Крім того, спеціалісти з питань грудного вигодовування забезпечують підготовку і проводять навчальні семінари для медичних працівників лікарні та області.

Грудне вигодовування є найкращим прикладом ідеального спілкування через контакт очей, вираз обличчя, ніжний дотик, заспокійливий запах. Цей ніжний діалог допомагає створити стосунки, які ґрунтуються на любові та довірі між матір’ю та дитиною. Грудне молоко - ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає дітям всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, забезпечує і містить антитіла, які допомагають захистити немовлят від хвороб.

Грудне вигодовування також приносить користь і матерям, так як воно знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії, захищає  від небажаної вагітності в перші шість місяців після народження. Грудне вигодовування сприяє здоров’ю і мами і малюка.

 

 

 

Лікар-педіатр РМОМЦТК                                         Аліна Бродович