Японія дозволила тестування стовбурових клітин на державному рівні

Японський уряд в особі міністра охорони здоров'я Норіхіси Тамури дало "добро" на перше випробування стовбурових клітин, отриманих з тіла пацієнта, повідомляє BBC. Дані клітини здатні перетворитися на будь-які клітини, починаючи з нервових, закінчуючи кістковими. Японські фахівці спробують перемогти з їх допомогою сліпоту, викликану віковою макулярною дегенерацією.

На сьогоднішній день вже проводяться експерименти зі стовбуровими клітинами, але вони забираються з ембріонів. Даний метод отримання стовбурових клітин викликає безліч запитань у комітетів з етики. Більше того, високий ризик відторгнення донорських клітин.

На відміну від ембріональних, індуковані плюрипотентні стовбурові клітини не несуть з собою подібного ризику, адже вони виходять зі шкіри пацієнта. Нагадаємо: у 2012 році професор Яманака отримав Нобелівську премію за відкриття методу трансформації дорослих клітин тканини людини в стовбурові клітини.

Найближчим часом клітини випробують на реальних хворих. Цим займеться Центр біології розвитку Рікен, Інститутський госпіталь біомедичних досліджень та інновацій в Кобе. Спочатку планується, що клітинні трансплантати отримають шість пацієнтів з порушеннями зору.
Джерело: meddaily.ru