Заходи з приводу Міжнародного дня передчасно народженої дитини в Івано-Франківську.

17-18 листопада 2016 року в Івано-Франківську вперше на загальноміському рівні відбувся ряд заходів з приводу Міжнародного дня передчасно народженої дитини.

Організатори, лікарі відділення передчасно народжених дітей обласної дитячої клінічної лікарні та інтенсивної терапії новонароджених обласного перинатального центру, кажуть, що основна мета цієї події – привернути увагу громадськості до потреб передчасно народжених дітей, яких щорічно у світі народжується близько 15 млн. (в Україні - близько 23 тис.) Кожна 10-та дитина, що з'являється на світ є недоношеною. Мало хто замислюється над цією проблемою, допоки не зіткнеться особисто.

17 листопада о 12:00 у  кінотеатрі Люм’єр відбулася прес-конференція за участю обласних спеціалістів неонатолога Людмили Тачинської та акушер-гінеколога Володимира Дзьомбака, а також матері передчасно народженої двійні Лесі Баскової.

Незважаючи на те, що досліджено роль численних факторів, які зумовлюють передчасні пологи, близько 40% таких пологів відбуваються завчасно з невідомих причин.

Ці малюки мають ще недосконалі терморегуляцію, функції травного тракту, контроль мозку за диханням та серцебиттям, процеси обміну, системи зору та слуху.

Витрати на медичне обслуговування (стаціонарне лікування та амбулаторне спостереження) передчасно народжених дітей в 10 разів вищі, ніж аналогічні витрати на доношених малюків.

Основними завданнями в цей складний період є забезпечити оптимальні умови для розвитку та комфортного перебування цих малюків у зовнішньому світі, допомогти побороти недугу за її наявності - з допомогою догляду, сучасного обладнання та якісних медикаментів. Окрім кувезів, відкритих реанімаційних систем, інфузоматів, ламп фототерапії, спеціальних тонометрів, різних типів апаратів для підтримки дихання, ці діти потребують "нагляду" пульсоксиметрів, які першими негайно сповістять про критичні порушення стану малюка.

17 листопада о 18 годині  на площі Ринок зібралися батьки та діти, лікарі, щоб помолитися за здоров’я усіх передчасно народжених дітей, а також взяти участь у флеш-мобі «Засвіти свічку за життя».

Маленькі поспішайки мають не тільки свій день, а ще й власний колір: фіолетовий. Саме фіолетовим кольором найчастіше позначають проблему передчасно народжених діток. В знак підтримки небайдужі люди одягаються у цей колір. Проте, не тільки одяг, а й найвизначніші архітектурні споруди усього світу набувають фіолетового відтінку. Цьогоріч міська ратуша  Івано-Франківська у вечір 17 листопада також засвітилася фіалковим кольором.

18 листопада о 15 годині двері обласної філармонії відкрилися для «ранніх пташенят», де на дітей чекали численні розваги: лікар-свято, аніматори, Лікарня для ведмежат, музика та веселощі. В цей час їхні батьки мали змогу подивитися виставку фотографій, де зображені в минулому пацієнти відділень, де виходжують таких поспішайок, у свої перші дні життя і тепер,  а також почитати історії, де матері, які пройшли разом зі своїми дітьми через випробування, які очікували на них після передчасної появи дитини на світ, діляться своїми переживаннями та досвідом.

 

Ведучими вечора стали король і королева, а також діти, запрошені на свято. Вони разом створили атмосферу справжнього балу, танцювали, вгадували музичні інструменти, розказували вірші. По завершенню кожен маленький відвідувач отримав подарунок.

На цьому благодійному заході кожен бажаючий міг долучитися до збору коштів на пульсоксиметри – слідкуючої апаратури, якої немає у достатній кількості у відділеннях, куди потрапляють діти після передчасних пологів. Вартість одного такого апарату становить в середньому 50 тис. грн. За вечір було зібрано 6903 грн., що стане початком для придбання цих приладів.

Організатори вдячні всім, хто відгукнувся та допоміг у проведенні заходу, і мають намір зробити цю акцію щорічною.

Підтримати передчасно народжених дітей та долучитися до благодійного збору коштів на придбання життєво необхідної апаратури для них можна, зробивши переказ коштів на рахунок :

Благодійна Організація "Благодійний Фонд "Велвет Хартс"
код ЄДРПОУ: 39048516,
юридична адреса: 03035, Україна, м. Київ,
вул. Кудряшова, 20г, кв. 109,
рахунок: № 26000052735458,
в Печерській філії ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 300711
Призначення платежу: Благодійний внесок на проект ранні пташки Івано-Франківськ

 

Зав. відділення передчасно народжених дітей         Стефанишин І.М.