Знайдений більш ефективний спосіб аналізу інфекцій

Знайдений більш ефективний спосіб аналізу інфекцій

Вірусна і бактеріальна інфекції вимагають різного лікування, але відрізнити одну від іншої буває непросто. Тепер вчені запропонували новий підхід до вирішення цієї проблеми.

Коли пацієнт з явними симптомами гострого респіраторного захворювання і високою температурою приходить на прийом до лікаря, той повинен, перш за все, встановити, чим викликана інфекція - вірусом або бактерією. Від відповіді на це питання найбезпосереднішим чином залежить вибір ефективної медикаментозної терапії: адже противірусні препарати не підходять для боротьби з бактеріями, а антибіотики безсилі проти вірусів.

Досі медики вдавалися з цією метою до діагностичних лабораторних тестів, що дозволяють ізолювати і визначити збудника даної конкретної хвороби.

Замість пошуку збудника - аналіз активності генів

Тепер група американських вчених запропонувала інший підхід до вирішення проблеми. Епідеміолог Крістофер Вудз, професор медичного факультету університету Дьюка в Даремі, штат Північна Кароліна, пояснює: "Колишній метод виконання такого роду досліджень полягав в ідентифікації специфічних інфекційних агентів. Звичайно, це дає лікареві дуже цінну інформацію, але такі тести мають два істотні недоліки: по-перше, вони вимагають багато часу, а по-друге, придатні лише для виявлення вже відомих збудників. Наш новий підхід базується не на ідентифікації патогенних мікроорганізмів, а на реєстрації особливостей імунної реакції людського організму на цю інфекцію".

Весь фокус у тому, що імунна відповідь, викликана бактеріальною інфекцією, відрізняється від імунної відповіді, викликаної інфекцією вірусною. Професор Вудз і його колеги розробили методику, що дозволяє виявляти ці відмінності на основі активності ряду генів в лейкоцитах - білих кров'яних клітинах. "Ми беремо пробу крові і ізолюємо з неї в лабораторії РНК, - пояснює учений. - Це дозволяє нам виміряти активність генів. Нас цікавлять не всі, а лише цілком певні гени, про які нам відомо, що вони реагують на вірусну інфекцію".

Середня надійність експрес-тесту - понад 90 відсотків

У ході експериментів дослідники інфікували групу з 41 добровольця вірусами грипу підтипів H3N2/Вісконсін і H1N1/Брісбен, щоб простежити реакцію імунної системи на генетичному рівні. Вченим вдалося виявити близько трьох десятків генів, активність яких у відповідь на вірусну інфекцію різко зросла. Бактеріальна ж інфекція, навпаки, на активності цих генів ніяк не відбилася, що і дозволило вибрати їх в якості маркерів.

Потім вчені провели випробування свого тесту на 102 пацієнтах, які звернулися в приймальний спокій університетської лікарні зі скаргами на симптоми грипу і високу температуру. Перевіривши результати цієї нової діагностики за допомогою традиційних діагностичних тестів, дослідники переконалися у високій достовірності генетичного тесту: позитивні результати були вірні в 89 відсотках випадків, негативні - в 94 відсотках.

Експрес-тест як засіб боротьби з антибіотикорезистентністю

Розробники тесту сподіваються, що його впровадження в клінічну практику дозволить скоротити застосування антибіотиків. "У рік ми реєструємо близько 23 тисяч смертних випадків, викликаних резистентністю патогенних бактерій до антибіотиків, - говорить професор Вудз. - А сприяє розвитку цієї резистентності непомірне застосування антибіотиків - їх дають часом навіть у ситуаціях, коли вони зовсім марні. Ми вважаємо, що наш тест допоможе лікарю швидко зорієнтуватися і відрізнити бактеріальну інфекцію, яка дійсно вимагає застосування антибіотиків, від вірусної інфекції, проти якої вони безсилі. Це знизить еволюційний тиск на бактерії, наслідком якого і є розвиток резистентності".

Ще одна важлива перевага нового тесту полягає в тому, що він реагує не на той чи інший конкретний вірус, а на імунну відповідь організму, викликану будь-якою вірусною інфекцією. Таким чином, він ефективний навіть у разі, якщо захворювання викликане якимсь абсолютно новим, невідомим науці вірусом.

Економія часу за рахунок зменшення кількості маркерів

Нарешті, великою гідністю тесту є те, що він здатний виявити інфекцію ще до того, як вона викличе типові клінічні симптоми: навіть якщо імунна реакція деякий час протікає зовні непомітно, вона відразу ж викликає зміну активності генів, яка і реєструється тестом. Ця здатність знаходить особливу цінність в умовах поширення нового пандемічного вірусу, говорить професор Вудз: "Ми отримаємо можливість дізнатися, який пацієнт вже інфікований, а який поки ні, який потребує термінової терапії, а який цілком може почекати".

Поки, правда, тест ще не готовий до застосування в клінічній практиці: аналіз займає 12 годин, а це дуже довго, особливо в екстрених випадках. Однак розробники сподіваються, що в найближчі рік-два їм вдасться помітно скоротити тривалість аналізу - насамперед, за рахунок зменшення кількості аналізованих маркерів. Є всі підстави вважати, що ефективність тесту не постраждає, якщо обмежитися виміром активності не всіх трьох десятків генів, які фігурували досі в ході досліджень, а лише деяких з них. Це дозволить заощадити чимало часу.
Джерело: mignews.com