Знайдений точний спосіб ранньої діагностики менінгіту

Американські вчені з факультету медицини університету Міссурі знайшли більш точний спосіб виявлення бактеріального менінгіту на ранніх стадіях, коли інфекція найкраще піддається лікуванню.

Діагностика більшості бактеріальних інфекцій заснована на підрахунку кількості лейкоцитів в крові - підвищений лейкоцитоз вказує на гостре запалення. Однак Майкл Куперсток, спостерігаючи за 216 пацієнтами з менінгітом, з'ясував, що в 33% випадків кількість білих кров'яних клітин у них залишалася нормальною. Додаткові аналізи крові показали, що у більшості хворих «неправильно» працювали нейтрофіли - підвид лейкоцитів: співвідношення незрілих нейтрофілів до загальної кількості цих клітин було аномальним.

«У 94% пацієнтів такі відхилення від норми зафіксував хоча б один з трьох тестів, що визначають наявність серйозної інфекції. Результати дослідження показують, що лікарям слід оцінювати не тільки загальну кількість лейкоцитів, але і загальну кількість нейтрофілів, скільки з них незрілих і яке їх співвідношення. Якщо один з цих показників виходить за певний рівень, є ймовірність, що у пацієнта серйозна бактеріальна інфекція, включаючи менінгококовий менінгіт», - каже Куперсток.

Особливо важливо, вважають автори, проводити аналіз на нейтрофіли дітям, у яких почався жар - у них часто немає типових для менінгококової інфекції симптомів.
Джерело: medguru.ua